De regering heeft 2,1 miljard euro vrijgemaakt voor ouderenzorg. Het gaat hierbij om extra middelen waar Hugo Borst indertijd in zijn ‘zorgmanifest’ voor pleitte en die door van Rijn zijn toegekend met als doel verbeteringen in de ouderenzorg. Het bedrag wordt de komende 3 jaren verdeeld onder verpleeghuizen. De voorwaarde is dat 85% van de gelden wordt besteed aan extra medewerkers en 15% bestemd is voor andere zaken bijvoorbeeld technologie.
De zorgkantoren kennen de middelen toe op basis van de kwaliteitsplannen die zorgorganisaties hebben gemaakt. Malderburch presenteerde onlangs aan het zorgkantoor haar plannen voor de besteding van deze extra gelden. Het bestedingsplan sluit naadloos aan op het strategisch meerjarenbeleidsplan van Malderburch.
Extra mensen en ondersteunende zaken
Ineke Oude Boerrigter legt uit: “Ons plan van aanpak met financiële onderbouwing is enthousiast ontvangen en goedgekeurd. Voor 2019 is ± € 400.000 euro aan extra middelen toegezegd, voor 2020 een bedrag van € 800.000,- en voor 2021 ongeveer 1,2 miljoen. Met dit extra budget kunnen we nu extra mensen aannemen en ondersteunende zaken oppakken. Met ons reguliere budget is het vaak passen en meten. Belangrijk is meer handen aan het bed, maar we hebben ook al enkele gastvrouwen aangenomen die de buurtkamers gaan runnen. Op elke etage komt een buurtkamer, waar de bewoners vanuit hun eigen kamer gemakkelijk naar toe kunnen. Ook komt er een vrijwilligerscoördinator die de taken van ons grote vrijwilligersteam (150) goed gaat afstemmen. Verder hebben we een nieuwe teamleider Welzijn aangenomen en een geestelijk verzorger die met de cliënten bijeenkomsten en gesprekken over zingeving en religie organiseert. Voor onze naam ‘Malderburch, welzijn, wonen en zorg’ is niet voor niets in deze volgorde gekozen: het welzijn van de cliënt staat bij ons centraal. De basis van verzorging en woonomgeving moeten vanzelfsprekend optimaal zijn, maar het is de kunst om de daginvulling en de beleving voor de cliënt in de laatste levensjaren zo prettig mogelijk te maken.”
Draagvlak door de hele organisatie
Peter Strikkeling knikt: “We hebben ons plan van aanpak direct gekoppeld aan ons strategisch beleidsplan, je kunt die twee niet los van elkaar zien. Alle leidinggevenden hebben vanuit hun team input geleverd en meegedacht. De plannen zijn uitvoerig met Cliëntenraad, Ondernemingsraad en Raad van Toezicht besproken. Ook de stakeholders hebben input gegeven. De medewerkers zijn naast het reguliere werkoverleg via nieuwsbrieven regelmatig geïnformeerd over dit onderwerp. Het plan krijgt daarmee draagvlak door de hele organisatie. In alle onderdelen komt steeds het welzijn van de cliënt naar voren. Dat zit min of meer in onze genen en is ook onze missie. De eerder genoemde 15% van de extra gelden wordt ook voor het welzijn van de cliënt ingezet, bijvoorbeeld in de vorm van domotica, dagbesteding en dergelijke. We hebben onze dagbestedingactiviteiten uitgebreid tot in de avond en ook in de weekends vinden activiteiten plaats. Cliënten wonen hier immers niet alleen tijdens de reguliere kantooruren, maar 24/7.”
Ineke Oude Boerrigter: “De middelen worden op beide locaties Malderburch en De Lage Hof ingezet. Er vinden regelmatig evaluaties plaats of de middelen volgens plan zijn besteed, want het gaat immers om maatschappelijke gelden. Op basis van de uitgevoerde plannen zal ook voor de toekomst het budget op peil blijven. Ons is er dus alles aan gelegen om er met zijn allen succesvol de schouders onder te zetten. Onze visie over ‘Welzijn’ houden we daarbij steeds voor ogen, want het is een van de meest essentiële levensbehoeften van een mens. Welzijn is je wel bevinden, ervaren dat je een zinvolle daginvulling hebt, dat je ertoe doet en er mag zijn. Ons uitgangspunt is het bieden van integrale zorg- en dienstverlening zo dicht mogelijk bij de cliënt.”